Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Nu-l plangeti pe Paunescu
Lu 08 nov 2010 11:02:02 +0200


Adrian Paunescu
Adrian a fost o furtună de imagini și cuvinte, permanentă și strălucitoare.

Adrian a fost o furtună de imagini și cuvinte, permanentă și strălucitoare.


Trecea cu o ușurință de neînchipuit de la condei la microfon, de la albul imaculat al hârtiei la negrul urii și gândului rău.Era mereu grăbit la orice a făcut în viață, pentru că îi era o cumplită frică de moarte. Uneori panica aceasta mi se părea histrionică și o taxam drept "boală de suflet".I-am și spus de câteva ori acest lucru, dar azi când am primit vestea cea neagră, mi-am dat seama că plutea pe ea ca pe un covor fermecat care îl făcea să trăiască paroxistic fiecare clipă de viață. Îmi aduc aminte de el, cînd abia venise la Oradea împreună cu soția sa, remarcabila poetă Constanța Buzea, să lucreze în redacție " să cunoască viața" A fost în fiecare clipă "reporter frenetic" și "poet înflăcărat". Împreună cu Dumitru Chirilă eram ceea ce el spunea"oglinda versurilor sale", în sensul primului auditor. Ne citea în ochi și în respirație ce simțeam cu adevărat din versurile sale. "Hai Nea Tuțu, hai nea Mirceo, nu mă lăsați singur cu versurile astea care mă terorizează cu năvala lor" Scria mult și tumultos De multe ori ne suna și noaptea la telefon să ne citească "ultima lui poezie". Când a inventat Cenaclul "Flacara" trebuie să fi fost trecut de miezul nopții.Trăia între contraste adânci cu lumini înalte.. De pe scenă oficia ca un profet al sufletelor unite.Trăgea după el orașe întregi cântând dintr-un flaut fermecat: versul.

A cântat și pentru cine nu trebuia, fiind înferat și cât a trăit și când a murit, cu pecetea de "poet de curte". Politic, nimeni n-a uitat să amintească aceasta, nici măcar în articolele de condoleanțe scrise în această ultimă zi alui, de parcă ar fi fost singurul care a scrs ode. De la grecii cei vechi, până la americanii cei noi, lira s-a acordat și în gama aceasta.Dar ce puțini și-au adus aminte cum s-a bătut Păunescu pentru colegii săi de geniu, Marin Sorescu, Augustin Doinaș sau Ioan Alexandru, care erau aruncați în groapa cu lei. Nu-l plângeți pe Adrian pentru că el a fost tot ce poate fi mai om un om: îndrăgostit, oropsit, adulat, încântat și distrus, fiu și tată, bunic și chiar străbunic, genial și penibil, erou și dezertor: "Omul - opere complete"...

În zori, astăzi, el și-a ajuns din urmă viitorul și l-a oprit o clipă să-i recite ultimele versuri scrise către oameni. Apoi a devenit un semn al poporului său, cu rele și bune, de care va fi nevoie și mai mult de aci înainte, rămânăndu-ne testament indemnul lui major:"Iubiți-vă pe tunuri!".
Veștile despre veșnicia lui au și sosit: În drum către cer a scris prima sa poezie siderală pe care i-o va citi Lui Dumnezeu care, inspirat o să-i ierte toate păcatele.


Sursa: Bihoreanul.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti