Știri locale pentru Hunedoara
DEVA ONLINE
Deva și jud. Hunedoara
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Ajutor pentru vaduvi - Casa Judeteana de Pensii din Deva
Vi 11 ian 2008 16:55:30 +0200


Casa Judeteana de Pensii Deva
Casa Judeteana de Pensii din Deva - primește deja dosare, dar legea nu are încă norme de aplicare ...

Casa de Pensii Hunedoara primește deja dosare, dar legea nu are încă norme de aplicare, iar de la București n-a venit nici programul informatic care să permită prelucrarea cererilor și nici codificarea pentru acest tip de plată.


1 De la 1 ianuarie 2008, soții supraviețuitori pot primi, la cerere, un ajutor financiar care să se adauge la pensia pe care o încasează în acest moment. Pensionarii îndreptățiți la aceste ajutoare, sunt cei al căror venit este mai mic de 364 de lei și provin din sistemul de pensii de stat, sau cu un venit de 140 de lei, dacă provin din sistemul pensiilor agricole.

Condiții de acordare

Conform Legii nr. 255/2007 solicitanții acestor drepturi trebuie să aibă calitatea de pensionar din sistemul public (indiferent de tipul pensiei), să aibă vârsta standard de pensionare cerută de Legea 19/2000, să nu beneficieze de pensie din alte sisteme de pensii neintegrate sistemului public, să nu se fi recăsătorit după decesul soțului, să aibă domiciliul pe teritoriul României, să nu aibă calitatea de asigurat obligatoriu, iar căsătoria să fi fost de cel puțin zece ani, iar soțul decedat să fi avut calitatea de pensionar la data decesului. Dacă solicitanții ajutorului au avut o căsătorie mai scurtă de zece ani, dar nu mai mică de cinci ani, cuantumul ajutorului se diminuează în funcție de durata căsătoriei.

Acte necesare

Actele necesare pentru obținerea acestui ajutor sunt: cerere tip, copie după buletin sau carte de identitate, copie a certificatului de naștere, copie a certificatului de căsătorie, copie a certificatului de deces, copii ale taloanelor de pensii ale ambilor soți și o declarație pe proprie răspundere. Actele se primesc la Casa Județeană de Pensii din Deva, dar încă nu se pot prelucra cererile. „Deja am primit câteva astfel de dosare. Credem că în județul Hunedoara vor fi câteva sute de beneficiari ai acestui ajutor, pensionari care să îndeplinească condițiile prevăzute de lege. Din păcate, încă nu putem soluționa aceste cereri, pentru că legea nu are norme de aplicare, iar noi nu am primit de la București nici programul informatic care să ne permită prelucrarea cererilor și nici codificarea pentru acest tip de plată, fără de care nu putem introduce în plată ajutoarele. Oricum, cei care depun dosarele în luna ianuarie vor primi banii începând cu 1 ianuarie, iar celelalte începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care depun dosarele la noi”, a declarat Ecaterina Brad, directorul executiv adjunct al CJP Hunedoara.

Nu se Știe valoarea ajutorului

O mare incertitudine planează și asupra sumei pe care o vor primi pensionarii. În textul Legii 255/2007 se vorbește de 90 de lei în cazul pensionarilor din sistemul de pensii de stat și de 35 de lei lunar pentru cei proveniți din sistemul de pensii din agricultură, iar într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse se spune că aceste ajutoare au fost majorate și vor fi de 112,5 lei pentru cei proveniți din sistemul pensiilor de stat și de 43,75 lei pentru pensionarii din agricultură. „Noi nu am primit nimic oficial cu privire la majorarea acestor ajutoare. Vom vedea când vom primi normele de aplicare a legii”, a precizat Pamparău.


Sursa : Servus Hunedoara - Casa Judeteana de Pensii Deva


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group
Curs valutar:


Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti